Jak jeść, żeby nie chorować? Dowiedzą się tego uczestnicy warsztatów kulinarnych, które odbędą się w sobotę, 29 lutego, w Podlaskim Centrum Rolno-Towarowym przy ul. Andersa.
To wspólne przedsięwzięcie podlaskiego oddziału NFZ oraz PCRT S.A. Sobotnie warsztaty zainaugurują cykl spotkań „Zdrowe gotowanie z NFZ”.
– Ideą warsztatów jest przede wszystkim promocja zdrowego żywienia oraz dobrych nawyków żywieniowych, bo one są kluczem do zdrowia – wyjaśnia Rafał Tomaszczuk, rzecznik prasowy podlaskiego NFZ. – Każdy z nas pragnie być zdrowym i ten stan utrzymać jak najdłużej. W sobotę, 29 lutego, będzie ku temu doskonała okazja, bo ten dzień zdarza się raz na cztery lata. To taki podarowany nam dodatkowy dzień życia. Wykorzystajmy go i zróbmy coś dla siebie.
Celem warsztatów jest pokazanie, że wbrew powszechnej opinii zmiana nawyków żywieniowych nie jest trudna. By tego dokonać, warto jednak zasięgnąć porady psychodietetyka, bo psychologia i żywienie są ze sobą ściśle związane. Uczestnicy spotkania będą mieli taką okazję, gdyż sobotnie warsztaty poprowadzi właśnie psychodietetyk.
– Styl życia jest obecnie głównym czynnikiem, który decyduje o zdrowiu i chorobie. Zdrowie zaś jest warunkiem dobrego fizycznego, psychicznego i społecznego życia, dlatego bardzo ważną sprawą stało się utrzymanie społeczeństwa w dobrej kondycji – podkreśla Anna Kuczkin, uznana specjalistka w dziedzinie psychodietetyki.
W ramach warsztatów każdy uczestnik będzie mógł porozmawiać ze specjalistką oraz spróbować przygotowanych przez nią posiłków. Tematem przewodnim będą warzywa i owoce – podstawa zdrowego odżywiania. Anna Kuczkin pokaże, jak przygotować energetyczne śniadanie, zdrową przekąskę, prosty i bogaty w wartości odżywcze obiad oraz lekką kolację. Produkty dostarczy Podlaskie Centrum Rolno-Towarowe.
– Jesteśmy naturalnym partnerem do tego rodzaju przedsięwzięć, gdyż to właśnie na naszej giełdzie można kupić wszystkie produkty będące podstawą dobrego odżywiania – mówi Mieczysław Pugawko, prezes PCRT S.A. – Klienci znajdą u nas dobrej jakości warzywa, owoce, kasze, naturalne przyprawy czy też produkty lokalne i regionalne. Zapraszamy wszystkich chętnych na sobotnie warsztaty.
Spotkanie jest otwarte dla każdego, a udział – bezpłatny. Zapraszamy w godz. 10-12.
Źródło: Sekcja Komunikacji Społecznej