Osteoporoza jest chorobą cywilizacyjną, charakteryzującą się zmniejszoną wytrzymałością kości, co powoduje wzrost ryzyka ich złamania, nawet bez urazu – przy normalnym obciążeniu. Rozwija się podstępnie, przez długi czas nie dając żadnych objawów.
Przebieg osteoporozy może przyspieszyć:
Ponad 200 milionów osób na świecie boryka się z chorobą jaką jest osteoporoza. W Polsce stanowi istotny problem społeczny, który będzie narastać wraz ze starzeniem się społeczeństwa.
Profilaktyka osteoporozy:
Podstawą profilaktyki osteoporozy są przede wszystkim: dobry stan odżywienia organizmu, prawidłowo funkcjonujący, zdrowy przewód pokarmowy, aktywność fizyczna niezbędna w utrzymaniu optymalnej masy ciała i prawidłowej pracy układu kostno-mięśniowego.
Produkty spożywcze zalecane w profilaktyce osteoporozy powinny zawierać:
Uwaga!!! Osoby ze zdiagnozowaną nietolerancją laktozy mogą spożywać nieodtłuszczone produkty mleczne nielaktozowe, ale także naturalne napoje mleczne jak maślanka mleko acidofilne, sery pleśniowe, kefir, jogurt. Powstałe w procesie fermentacji bakterie probiotyczne ułatwiają trawienie laktozy.
OGRANICZAMY!!! sód (obecny w soli – przyprawy zawierające sól kuchenną), kofeinę (obecną w kawie), nadmiar białka pochodzenia zwierzęcego, nadmiar fosforu w stosunku do wapnia w produktach spożywczych(np. wysoko przetworzone wędliny).
Źródło: Zespół Profilaktyki Zdrowotnej POW NFZ