Telefoniczna
Informacja Pacjenta:
800 190 590
  • Facebook Logo
  • Youtube Logo
  • Twitter Logo
  • Język Migowy dłonie Logo
  • Biuletyn Informacji Publicznej Podlaskiego Oddziału Wojewódzkiego NFZ

Aktualności Oddziału

Aktualności Oddziału

Środa z profilaktyką (ostoporoza)

21.10.2020

Osteoporoza jest chorobą cywilizacyjną, charakteryzującą się zmniejszoną wytrzymałością kości, co powoduje wzrost ryzyka ich złamania, nawet bez urazu – przy normalnym obciążeniu. Rozwija się podstępnie, przez długi czas nie dając żadnych objawów.

Przebieg osteoporozy może przyspieszyć:

  • Nieodpowiednia dieta
  • Nadmiar używek (alkoholu, kawy)
  • Palenie tytoniu
  • Mała aktywność fizyczna
  • Niedostateczna ekspozycja na światło słoneczne

Ponad 200 milionów osób na świecie boryka się z chorobą jaką jest osteoporoza. W Polsce stanowi istotny problem społeczny, który będzie narastać wraz ze starzeniem się społeczeństwa.


Profilaktyka osteoporozy:

  • dieta
  • rezygnacja z używek
  • aktywność fizyczna

Podstawą profilaktyki osteoporozy są przede wszystkim: dobry stan odżywienia organizmu, prawidłowo funkcjonujący, zdrowy przewód pokarmowy, aktywność fizyczna niezbędna w utrzymaniu optymalnej masy ciała i prawidłowej pracy układu kostno-mięśniowego.

Produkty spożywcze zalecane w profilaktyce osteoporozy powinny zawierać:

  • Wapń – zapotrzebowanie na jony wapnia zależy od wieku, stylu życia, płci i stanu fizjologicznego organizmu. Zaleca się, aby dziennie przyjmować z pożywieniem 1000-1300 mg jonów Ca2+. Najlepiej przyswajalny wapń znajduje się w mleku oraz produktach mlecznych. Dobrym źródłem jest też woda mineralna z dużą zawartością wapnia i magnezu.

Uwaga!!! Osoby ze zdiagnozowaną nietolerancją laktozy mogą spożywać nieodtłuszczone produkty mleczne nielaktozowe, ale także naturalne napoje mleczne jak maślanka mleko acidofilne, sery pleśniowe, kefir, jogurt. Powstałe w procesie fermentacji bakterie probiotyczne  ułatwiają trawienie laktozy.


  • Witamina D – jest bardzo ważna w profilaktyce osteoporozy, ponieważ ułatwia wchłanianie wapnia. W pożywieniu znajdziemy ją głównie w: olejach z wątroby ryb (trany), mięsie ryb (makrela, węgorz, śledź), żółtku jajek oraz wątrobie.

  • Białko – odpowiednia dieta powinna dostarczać nam zbilansowaną ilość białka (0,9 g/kg masy ciała na dobę). To bardzo ważne, ponieważ nadmierne spożywanie białka powoduje wydalanie wapnia z moczem, natomiast jego niedobór upośledza syntezę kolagenu stanowiącego znaczną część masy kostnej.
  • Dieta bogata w warzywa i owoce oraz zdrowe tłuszcze – odpowiednia podaż witaminy C, potasu oraz magnezu wpływa korzystnie na właściwy bilans wapnia (uwaga na produkty zawierające szczawiany! Obniżają wchłanianie wapnia- szpinak, buraki, szczaw).

OGRANICZAMY!!! sód (obecny w soli – przyprawy zawierające sól kuchenną), kofeinę (obecną w kawie), nadmiar białka pochodzenia zwierzęcego, nadmiar fosforu w stosunku do wapnia w produktach spożywczych(np. wysoko przetworzone wędliny).

Źródło: Zespół Profilaktyki Zdrowotnej POW NFZ